Konditionsträning

Konditionsträning

Konditionsträning (82)

Innehållsförteckning

Konditionsträning

Konditionsträning hemma växer i popularitet eftersom många försöker undvika höga medlemsavgifter på gym och långa reseavstånd. De egna fyra väggarna möjliggör träning oberoende av öppettider och väderförhållanden, helt flexibel och när du vill. Det finns gott om lämpliga träningsredskap, till exempel elliptiska maskiner, löpband, roddmaskiner eller motionscyklar. På dessa sätt kan mycket bra göras för den egna hälsan, särskilt hjärt-kärlsystemet.

Konditionsträning - hälsofördelar

Konditionsträning hemifrån har många fördelar: Den är perfekt att hålla sig i form och förbränna kalorier. Den stimulerar ämnesomsättningen, förbättrar kondition, uthållighet, energi och har en extremt positiv effekt på hjärt-kärlsystemet och gynnar således den allmänna hälsan. Genom konditionsträning kan risken för olika sjukdomar minskas.

Konditionsträning är också effektiv för de som bedriver viktträning. Efter regenerering kan de återgå till att få musklerna att växa snabbare. För att dra nytta av hälsofördelarna är det viktigt att träna regelbundet och tillräckligt. Sist men inte minst frigör konditionssporter också lyckohormoner, lyfter humöret och kan hjälpa till att lindra depression eller förhindra det i första hand.

Konditionsträning - Vilken utrustning är lämplig?

 • Motionscykel:
  Denna utrustning gör det möjligt att nå olika atletiska mål utan att anstränga lederna. När du sitter på sadeln och pressat pedalerna tränas benmusklerna och konditionen förstärks och hjärt-kärlsystemet arbetar hårdare. Träningsredskapet kan också spela en viktig roll för att förebygga hälsoproblem i rörelsesystemet och ryggsmärta.
  Lasten kan justeras individuellt med hjälp av motståndsnivåer. Många modeller har inbyggd pulsmätning, vanligtvis på handtaget. Dessutom är det möjligt att se avstånd, hastighet, tid och kaloriförbrukning, utöver pulsfrekvens på en skärm.

 • Elliptiska maskine:
  Det här redskapet är mycket skonsamt mot lederna och är därför mycket väl lämpad för de något övervikta vars leder ansträngs kraftigt under konventionell joggning. Alla större muskelgrupper får träning, även armarna är involverade. Även kaloriförbrukningen ökar. Valbara program erbjuder ett perfekt balanserat träningsprogram.

 • Löpband:
  Även detta redskap gör det möjligt att bränna många kalorier och förbättra konditionen effektivt. Den jämna marken är något fjädrande och därmed skonsammare för lederna. Många modeller erbjuder ett urval av olika program och hastighetsnivåer för att exakt förbättra konditionen.

 • Roddmaskin:
  Den här maskinen simulerar roddens rörelsekvens på ett korrekt sätt. Sitsen rör på sig på spår under roddrörelsen när handtagen eller remmen dras mot kroppen. Roddrörelsen som är skonsam mot leder möjliggör inte bara förbättring av hjärtat och blodcirkulationssystemet samtidigt som den effektivt ökar fettförbränningen och tränar samtidigt hela muskelsystemet och förhindrar ryggsmärta.
  Roddmaskinens motstånd kan justeras så att det passar kraven för varierad träning.

Sammanfattning

Att förbränna fett, gå ner i vikt, öka konditionen, stärka musklerna och hjärt-kärlsystemet, konditionsträning har många fördelar.

Det är gynnsamt för hälsan eftersom risken för många medicinska tillstånd kan minskas. Samtidigt är konditionsträning och styrketräning inte ömsesidigt uteslutande. Tvärtom, de kompletterar varandra perfekt. Vilket redskap som passar bäst är upp till var och en.

Läs mer

Sidans topp