Träningscykel

(42)

Innehållsförteckning


Motionscykel

Motionscykeln (eller den stationära cykeln) är en klassisk maskin som används till konditionsträning, och som är en av de mest populära träningsmaskinerna som används i hemmet.

I alla sorters väder - det kan vara regnigt, stormigt och snöigt - gör motionscykeln att du kan förbättra din kondition när som helst, och bränna ganska många kalorier. Det bästa är: dess bekväma sitttällningar är inte bara lindriga för lederna, utan stärker dem också under träningen. Dessutom kan du bränna extra kilon, minska dina stressnivåer, och förebygga sjukdomar som diabetes.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Men det är det inte. Det är ett faktum att motionscyklar gör det möjligt att konditionsträna med en relativt låg skaderisk, vilket gör att de passar för alla träningsnivåer och åldrar. Förresten: ergometrar och ergometercyklar förväxlas ofta med motionscyklar. De ser nästan exakt likadana ut rent utseendemässigt, men vissa tekniska aspekter skiljer motionscyklar från ergometrar. Vi förklarar vilka skillnaderna är.

Vad är en motionscykel?

Vanligtvis är vilken maskin som helst, som används för konditionsträning i hemmet, klassificerad som ett "hometrainer". Det här inkluderar också roddmaskiner eller crosstrainers. Över tid har dock termen hometrainer kommit att användas specifikt för de så kallade motionscyklarna eller stationära cyklarna.

Ett kännetecken för hometrainers är att de magnetiska motståndsmekanismerna kan ställas in elektroniskt eller manuellt. En av många olika motståndsnivåer kan väljas. Det här motståndet förblir konstant, oavsett hur mycket kraft du använder när du trampar på pedalerna.

Om du vill utöva en modern konditionsträning, kommer en hometrainer eller motionscykel att utrusta dig perfekt för detta.

Vad är en ergometer?

Medans en hometrainer kan ställas in elektroniskt eller manuellt, så kan ergometern endast styras med en elektronisk magnetbroms. Den huvudsakliga skillnaden mot en motionscykel är att motståndet inte kan ställas in på olika nivåer, utan är mycket exakt inställt, och mäts i watt. Beroende på hur snabbt du trampar, ändras det inställda motståndet: trampar du långsamt, så ökar motståndet. Om du trampar snabbt, kommer motståndet att minska.

Generellt är ergometrarnas maxnivå för motstånd betydligt högre än motionscyklarnas, och därför passar ergometrar bättre för avancerade cykelentusiaster.

Motionscykel eller ergometer - vilken är rätt för mig?

På grund av små tekniska skillnader såsom motståndsinställningar, är maskinerna lämpliga för olika träningssyften och målgrupper.

Motionscyklar passar för:

  • Måttlig träning och uppvärmning
  • Idrottare på nybörjarnivå, och personer med begränsad erfarenhet av användning av hemmaträningsmaskiner
  • Personer som vill ha en enkel och prisvärd maskin
  • Personer som vill förbättra sin kondition och sitt hjärt-kärlsystem genom sporadisk träning./li>

Ergometrar är idealiska för:

  • Kvalitativ och intensiv konditionsträning
  • Personer som vill kunna kontrollera och mäta sin ansträngning exakt
  • Avancerad och professionell hemmaträning
  • Utmanande och prestationsinriktad träning

Vad ska du tänka på när du köper en motionscykel?

1. Vikt på svänghjulet
Svänghjulets vikt avgör hur bekväm din träning blir. Ju högre svänghjulsvikt, desto högre nivå av komfort och jämnare pedalrörelser.

Du kan använda den här tabellen för att avgöra vilken svänghjulsvikt som är rätt för dig:

Svänghjulsvikt Profil Användning
1-9 kg Nybörjare uppvärmning, konditionsträning, kardiovaskulär träning
9-14 kg Ambitiösa entusiaster Fettförbränning, konditionsträning
> 15 kg Professionella Seriös och tävlingsinriktad idrott

2. Justerbart styre och sadel?
Ju fler inställningar som finns tillgängliga på en motionscykel eller ergometer, desto större möjligheter har du till individuell justering av enheten och även av träningen enligt dina egna behov.

Olika inställningar för hållningsstöd är till exempel mycket viktiga om man har ryggproblem, för att garantera en korrekt hållning. Lider man av kronisk ryggsmärta, bör man överväga en modell av motionscykel med säte och ryggstöd, eftersom dessa maskiner är extra bekväma och skonsamma mot ryggen.

3. Maxvikt
Tumregeln är: ju högre vikten och maxbelastningen är på hometrainern eller motionscykeln, desto stabilare är maskinen. Lätta hometrainers med en maxbelastning på mindre än 90 kg kan bli lite rangliga vid höga hastigheter. Följande tabell anger den maxbelastning vi rekommenderar, beroende på din träningsnivå.

Profil Användarens maxvikt
Nybörjare <120 kg
Entusiast 120 till 150 kg
Professionell 150-180 kg

En stor fördel med lätta hometrainers är att de ofta är hopfällbara. Hopfällbara hometrainers är särskilt praktiska i lägenheter där man inte har mycket utrymme för stora maskiner.

4. Tekniska funktioner
Många moderna och högkvalitativa ergometrar har en inbyggd kontrollpanel och en display som visar avverkad tid, distans, puls, brända kalorier och annan information, ungefär som på ett löpband. Integrerade träningsprogram blir också allt vanligare. Om du vill koppla in din mobiltelefon eller surfplatta till hometrainern, bör du först försäkra dig om att den har en hållare för telefon eller platta. Om så är fallet, är det vanligtvis möjligt att ansluta plattan till cykeln via Bluetooth.

Nu kör vi!

Ta en titt på fördelarna med våra hometrainers och ergometerar från Capital Sports, och börja träna nu.

Läs mer

Sidans topp