Innehållsförteckning


Hitta rätt chinsstång

Chins är utmanande men ändå - tillsammans med armhävningar - en av de mest effektiva övningarna som används i styrketräning. Mer än tillräckligt med skäl att regelbundet öva chins. Om du vill se snabba resultat utan att gå på gymmet varje dag, bör du tänka på att köpa din egen chinsstång till ditt hem.

Men vad är rätt chinsstång? Det finns ingen storlek som passar allt, men vi kommer att presentera de olika modellerna och funktionerna för dig för att förhoppningsvis göra din sökning efter rätt chinsstång lite lättare.

Att köpa en chinsstång: vad måste jag ta hänsyn till?

Det finns många olika typer av chinsstänger. Vare sig det är en väggmonterad stång, takmonterad stång, stänger för dörramar, chinsstänger med olika greppmöjligheter eller maximala vikter, stänger i olika storlekar eller material, urvalet är stort.

Det är därför vi rekommenderar att du innan du köper tänker noga över dina krav på en chinsstång, och om objektet du valt verkligen uppfyller dessa krav. Om du till exempel inte har mycket utrymme på dina väggar, kanske du är intresserad av en takmonterad chinsstång. Om snygg design är viktigare för dig, bör du leta efter extravaganta dragstänger, eftersom det finns några riktiga ögonfallare som garanterat passar in i din lägenhet.

Det är lika förnuftigt att välja chinsstänger baserat på deras modifieringsmöjligheter. Exempelvis är vissa vägg- eller takmonterade dragstänger särskilt praktiska eftersom du kan fästa andra träningsapparater som hängtränare eller boxningssäckar på dem.

Vilka är skillnaderna mellan chinsstänger?

De flesta chinsstänger skiljer sig från varandra, vilket är bra, eftersom dessa många möjligheter för montering och gripande av stängerna är exakt det som gör träning med dem så effektiva. De vanligaste chinsstängerna för ditt hem är monterade på väggen, taket eller dörrkarmen.

Den dörrmonterade varianten, dörrstången som den kallas, kan enkelt fästas utan att borras genom att klämma fast den i dörrkarmen. Yttrycket som genereras genom att förlänga stången fixerar det inuti dörrkarmen, så att du kan montera det utan att använda en borr eller skruvar. Det bör emellertid inte nämnas att lastkapaciteten och variationen i grepp är lägre i denna variant.

Kontrastera det med chinsstänger för din vägg: väggmonterade chinsstänger tar lite mer ansträngning att installera, men de är också den säkraste och mest effektiva typen av chinsstång som finns. Varför? Dessa stänger erbjuder ofta olika greppsorter och gör att du kan genomföra en mycket mer varierad träning än du kunde göra med dörrmonterade chinsstänger. Takmonterade stänger är det sista alternativet. Som deras namn säger är dessa staplar monterade i taket.

På många sätt liknar denna version väggmonterade stänger. Så länge stången var ordentligt monterad på taket är den tillräckligt stabil och kan bära laster. Det har en fördel jämfört med väggmonterade stänger: det sparar utrymme och kan placeras mitt i rummet, som det var. Detta har en stor fördel: träningen kan kompletteras med ytterligare övningar som benhissar som riktar sig till bukmuskler.

Vilka greppsorter finns i chinsövningar?

Greppvariationerna för chins är lika olika som möjligheterna att montera stången. Det finns vanligtvis fyra olika greppvariationer som beaktas: snäva och breda grepp, samt underhand och överhand grepp.

Beroende på greppsorten kan träningen genomföras på olika sätt samtidigt som man använder olika muskler. Ett tätt grepp riktar sig huvudsakligen till muskeln, lats och biceps. Det breda greppet, även kallad parallellt grepp, fokuserar starkare på ryggmusklerna. Du kan hitta ytterligare förklaringar om de olika grepptyperna för chins i vår chinsguide.

Hur monterar jag en chinsstång?

Hur du monterar en chinsstång beror naturligtvis på typ av stång. Som vi beskrev ovan skiljer sig produkterna inte bara i deras funktionalitet, utan också i hur de är monterade. Det är dock sant för alla chinsstänger att de måste monteras korrekt enligt användarmanualerna.

Bortsett från installationsanvisningarna som sådan bör du inte ta säkerhetsåtgärder och maximala belastningar. Speciellt när extra vikter som viktade västar eller bälten används. Vårt råd: bjud in en annan person till din första utbildning som kan se dig när du använder den och berätta om allt ser säkert ut.

Vilka övningar är vanligast med chinsstänger, och vilka variationer finns det?

Chinsstänger betraktas vanligtvis som en övning i övre kropp. Detta innebär att de fokuserar på armarna, bröstet och ryggen. Ändå kan den klassiska chin-up- eller pull-up-träningen, som den ibland kallas, enkelt varieras genom att ändra grepptekniken, så att du kan rikta in dig på olika eller ytterligare muskler beroende på greppet.

Att göra en chin-up med ett tätt grepp till exempel sätter extra tryck på bicepsen. Ju bredare greppet är, desto mer måste dina lats fungera. Om du också lägger till dina ben, till exempel genom att göra raka eller böjda benhöjningar, aktiveras också dina magmuskler.

Att helt enkelt hänga i stången är också en populär övning. Men det skiljer sig från de andra övningarna som beskrivs genom att det är mindre fokuserat på att bygga muskler, men snarare på att fungera som ett förebyggande hälsomått och förbättra rörligheten. Genom att hänga en gång varje dag i stången löser du upp spänningar och blockeringar i ryggraden, förbättrar greppstyrkan och öppnar upp axellederna.

Läs mer

Sidans topp