Innehållsförteckning


Träningsbänk

Styrketräning och uthållighetsträning på samma gång blir allt mer populärt. Träningsbänken gör det här möjligt, eftersom den är en del av den grundutrustning som varje gym tillhandahåller.

Den vikbara varianten kan också enkelt användas i hemmet, även om du inte har mycket utrymme. Träningsbänken är hopfällbar och kan stoppas undan när den inte behövs. Träningen passar inte bara för unga personer utan snarare för alla. Läs vidare för mer information om de olika modellerna och möjligheterna.

Träningsbänk - för många olika övningar

Det här träningsredskapet är det perfekta valet när det kommer till styrketräning och muskelutveckling, till exempel i kombination med hantlar eller skivstänger. När den har fällts upp, kan du utföra alla typer av olika övningar, när du vill. Det här sparar dig tiden det tar att köra till gymet, och även månadsavgiften.

Träningsbänken kan ersätta många redskap, eller snarare kombinera dem i en enda station. I synnerhet bänkpressen är en av de grundläggande övningarna som aldrig bör hoppas över. På grund av möjligheten att variera vikterna och rörelserna, kan man träna hela kroppen men också individuella muskelgrupper.

Fördelarna är många:

  • Stärkande av muskler och de strukturer som stödjer dem
  • Regenerering av muskelgrupper
  • Rygg- och armträning
  • Förebyggande av muskelförtvining
  • Tillväxt av benmassa
  • Förebyggande av hälsorisker såsom diskbråck
Styrketräning stärker inte bara musklerna, det ökar också fettförbränningen.

Lutande eller plan bänk? Vilken träningsbänk ska du köpa?

Lutande bänkar gör att du kan komma åt muskler från olika vinklar, och även träna magmuskler och rygg. Den ger också möjlighet att stärka hela kroppen. Tack vare lutningen kommer små, ofta bortglömda muskelgrupper också att bli starkare. Träningen blir mer mångsidig och effektiv. Den lutande bänken kan användas med hantlar och skivstänger.

Vanliga övningar är:

  • Lutande bänkpress
  • Axelpress
  • Situps

För att kunna använda en lutande bänk med en skivstång, behövs en ytterligare skivstångshållare. Alternativt kan ett skivstångsställ köpas till. På den plana bänken – som inte erbjuder en ställbar lutning – kan du träna specifika muskelgrupper såsom bröstet.

Träningsbänk med vikter

Bänkar utan ytterligare vikter kan endast användas på ett mycket begränsat sätt. Men bänkar med vikter är perfekt lämpade för många olika övningar, som till exempel bänkpress. De är byggda på olika sätt. Modellerna med ett integrerat skivstångsställ är väldigt populära. En skivstång ingår ofta i sortimentet. Och med de passande viktskivor, kan du börja träna direkt.

En träningsbänk utan säkerhetsställ passar bättre för hantlar. Ett träningsbänks-set med tillbehör såsom bencurler, butterflymaskin och latissimustränare är också väldigt användbart. Hopfällbara träningsbänkar kan inte bara fällas ihop, som namnet antyder - de kan också omvandlas till en stol i många fall. Då kan du träna biceps på ett bekvämt sätt, i sittande position.

Sammanfattning

Det spelar ingen roll om du siktar på bänkpress, curls, flyes eller axelpress - träningsbänken är det perfekta träningsredskapet för en allsidig hemmaträning. Den är utformad för generell muskelutveckling.

Plana bänkar är ideala nybörjarredskap. Den lutande bänken kan ställas in i en särskild vinkel, vilket är nödvändigt för många övningar, och ger möjlighet till en mer komplett och effektiv träning tack vare det justerbara ryggstödet. Den som inte har mycket utrymme kan köpa en hopfällbar träningsbänk. Den kan då stoppas undan när den inte används. Träningsbänkar med vikter är verkligen allsidiga.

Läs mer

Sidans topp