Innehållsförteckning


Crosstrainer

Om du vill undvika trängsel på gym, dyra medlemskap och långa restider ska du köpa träningsmaskiner att ha hemma, så att du kan träna när det passar dig och få stora hälsovinster.

Crosstrainern eller den elliptiska träningsmaskinen är mycket populär och ger effektiv uthållighets- och styrketräning, och finns i olika varianter och med olika funktioner. Allt du behöver veta förklaras här: hur den fungerar, vem den lämpar sig för, vilka fördelarna med träningsformen är och hur många kalorier man förbränner på en crosstrainer.

Köp en crosstrainer för att hålla dig i form

Crosstrainern är en av de populäraste träningsmaskinerna. Den låter dig snabbt och effektivt träna olika muskelgrupper som låren, vaderna och stora bröstmuskeln på en och samma gång. Det är också fokus på uthållighet, vilket förbättrar din kondition, och de motsatta rörelserna för armar och ben förbättrar din koordination och ökar metabolismen.

Träningen passar även för nybörjare, då maskinen styr rörelsemönstret och låter dig välja mellan olika svårighetsgrader. En hopfällbar crosstrainer är särskilt praktisk. De maskinerna låter dig förvara dem när de inte används, vilket är en fördel om du har begränsat med utrymme.

Crosstrainer för hemmet – bra kaloriförbränning och skonsam träning

Maskinen för hemmabruk låter dig bränna många kalorier på kort tid, då den aktiverar hela kroppen. Beroende på svårighetsgrad och din kondition är det möjligt att bränna upp till 700 kilokalorier per timme. Det fantastiska är att den är mycket skonsam för lederna med sina mjuka rörelser, vilket gör den mycket bekvämare än en löprunda. Därför rekommenderas crosstrainern starkt till överviktiga eller personer med dålig hälsa.

Har man ont i rygg eller knä kan man också träna på crosstrainer. De mjuka rörelserna gör att ledernas rörlighet förbättras, ryggen lindras och hjärtat stimuleras. Moderna maskiner har en integrerad dator som visar olika saker, till exempel:

  • Tillryggalagd distans
  • Hastighet
  • Stegfrekvens
  • Förbränning i kalorier
  • Analys av kroppsfetty
  • Puls
  • Tid

Olika övningsinställningar, funktioner och program som trappgång eller intervallträning bidrar till ett effektivt pass.

Crosstrainer eller löpband? Vilka är skillnaderna?

Skillnaden mot ett löpband är att på crosstrainern är hela kroppen i rörelse, även armarna och benen. Därför stärks många muskelgrupper på samma gång, och benen får träning som ungefär motsvarar löpning. Däremot belastas inte lederna på samma sätt av stötar, då fötterna hela tiden är i kontakt med pedalerna. Detta förhindrar belastningsskador. Att träna på crosstrainer upplevs som mindre mödosamt än att springa på ett löpband.

Sammanfattning

Med en crosstrainer är det möjligt att hålla formen utan att lämna lägenheten eller huset. Den hjälper dig att förbättra formen, konditionen och uthålligheten utan stötar samtidigt som du bränner många kalorier. Träningen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

De flesta maskinerna har olika motstånd som kan ställas in, så att du kan anpassa intensiteten efter din form. En hopfällbar crosstrainer är det perfekta valet för alla som har begränsat med plats. Moderna maskiner har användbara program och funktioner och visar dina framsteg.

Läs mer

Sidans topp