Styrketräning

Styrketräning

Styrketräning (257)

InnehållsförteckningStyrketräning

Vi älskar styrketräning och är glada över att allt fler människor i alla olika åldrar och fysisk form, inte bara bodybuilders, har börjat med styrketräning. Styrketräning handlar inte bara om att få större muskelmassa, det har även många positiva hälsoeffekter. Det används t.ex. för att gå ner i vikt, stärka kroppen eller för att förebygga ryggont, vilket är en särskilt populär orsak. Styrketräning kan hjälpa dig att gå upp i vikt, men också att gå ner i vikt och bli smalare.

Kan man verkligen gå ner i vikt av styrketräning?

Visst, styrketräning tränar främst musklerna. Men vad händer egentligen med kroppen under och efter styrketräningen?

Svaret är enkelt: Styrketräning utsätter musklerna för extra belastning, vilket stimulerar dem till att växa. Det gör att mer proteiner lagras. Tänk såhär: Under ett krävande styrketräningspass "skadar" du musklerna, som sedan läker och blir starkare under återhämtningsfasen. På så sätt blir musklerna bit för bit större och bättre förberedda inför nästa belastningsfas.

Kaloriintag under styrketräning: Muskler bränner kalorier permanent och konstant

När din muskelmassa ökar leder det till att du bränner fler kalorier permanent och över en längre tid. Det beror på att ett kilogram muskler bränner tre gånger mer kalorier än ett kilogram fett gör!

Det innebär att ett kilogram muskler kan öka din ämnesomsättning med 100 kalorier per dag.

Precis som med motorer, så arbetar muskler också när de är på "tomgång"! Om du tränar styrketräning regelbundet behöver du med andra ord inte ha dåligt samvete de dagar du inte gjort något träningspass. Du fortsätter nämligen att bränna kalorier även då du vilar och sover. Det här fenomenet kallas efterbränningseffekten.

"Varför ser jag smalare ut, men vågen visar fortfarande samma?"

Muskler väger mer än fett. Men ett kilogram muskler tar upp mindre utrymme än ett kilogram fett. Därför rekommenderar vi särskilt dig som vill bli smalare att strunta i vad vågen visar, och istället lita på din spegelbild.

Vi rekommenderar dessa två träningsmetoder för fettbränning:

  • 1. Styrkeuthållighetsmetoden:Styrkeuthållighetsträning rekommenderas för nybörjare. Den här metoden går ut på att träna med lätta vikter och många repetitioner. Syftet är att systematiskt öka muskulaturens motstånd och samtidigt bränna fett. Repetitionerna bör göras minst 50 gånger, och inte för snabbt. Eftersom vikterna är lätta rekommenderar vi att du bara tar korta pauser på en halv till en minut.

  • 2. Klassisk styrketräning:Avancerade och erfarna idrottare kan använda den motsatta metoden. Den innebär att du tränar med mycket hög intensitet och färre repetitioner. Här gäller mottot "no pain no gain". Vikterna måste vara tillräckligt tunga för att vara utmanande men ändå så att du klarar av att göra övningen. Den här träningsformen är inte särskilt svettig, men trots det mycket effektivt muskelbyggande.

Vad är maximal styrketräning?

Maximal styrketräning är när muskelstyrkan maximeras eller maxstyrkan ökar. Med maxstyrka menas, precis som namnet antyder, den största möjliga kraft som våra muskler kan använda maximalt.

För att ta reda på vad som är din maxstyrka i vissa styrkeövningar kan du prova att utföra övningen med den tyngsta vikten du klarar av. Vanligtvis använder man vanliga övningar som knäböj, korslyft eller bänkpress. På grund av de tunga vikterna är antalet repetitioner väldigt lågt (1-5).
Vi rekommenderar inte att du gör den här typen av träning utan att först ha värmt upp om du är nybörjare(!). Syftet med maximal styrketräning är inte att bygga muskelmassa, utan att bygga upp eller öka styrkan i de muskler som redan har byggts upp.

Styrketräning för kvinnor

Många kvinnor är rädda att styrketräning kan få dem att se mer "maskulina" ut. Men du kan vara lugn, för det har sedan länge bevisats vara en myt.

För att lyckas bygga upp ovanligt stora muskler, skulle en kvinna vara tvungen att lyfta extremt tunga vikter nästan varje dag, äta en ovanligt stor mängd mat och därtill ta hormontillskott. Balanserad styrketräning är bra för kvinnor på flera olika sätt: din kropp blir starkare, du får en vacker och framför allt slank form, huden stramas till (tänk celluliter) och du får bättre självförtroende.
Med målinriktad muskelträning kan du t.o.m. få bukt på de där kända "problemområdena". Ett träningsupplägg med både konditionsträning och styrketräning - helst på skilda dagar - är det mest ideala för kvinnor.

Styrketräning för löpare

Löpare som styrketränar behöver se till att träna de specifika muskelgrupper som används under löpning.

Knäböj på ett ben istället för vanliga knäböj är ett exempel på en övning som löpare har nytta av. Att hoppa upp och ner på ett ben (gör det i en minut) är en annan bra övning för löpare. I allmänhet är alla övningar som imiterar muskelmekaniken vid löpning att rekommendera.

Löpare kan också börja med stretchningsövningar som tränar muskelstyrka snabbt och i horisontell riktning. Viktvästar är särskilt populära bland löpare. Med lite extra tyngd kan du göra din löpträning mer effektiv, och på så sätt öka dina träningsresultat och bränna mer fett. I det här fallet bör dock lätta vikter användas. Viktvästarpå 5-10 kg lämpar sig bättre för klassisk styrketräning.

Styrketräning hemma - vi har allt du behöver

När det gäller styrketräning tänker de flesta på hantlar eller skivstångar.

De är klassiska och utmärkta redskap för att träna hela kroppen effektivt på ett traditionellt sätt. Hos oss hittar du flera anordningar som hjälper dig att träna dina muskler effektivt hemma. Utforska vårt stora utbud av styrketräningsredskap nu:

Läs mer

Sidans topp