Balansbräda - träning i jämnvikt

Träning av uthållighet och styrka är viktigt, men det är inte allt när det gäller att vara i bra form. Balans och koordination är också viktigt. Lyckligtvis kan dessa förmågor också tränas effektivt. Och inte bara i gymmet eller utomhus, utan inom dina egna fyra väggar. Hur? Med en balansbräda.

Vad är en balansbräda?

Det är en rörlig bräde som vilar på ett instabilt underlag. Till de bäst säljande varianterna hör bräder som påminner om skateboards eller snowboards. Under dem finns en rulle som ger önskad lutningseffekt. För nybörjare rekommenderar vi ett komplett paket som innehåller en skyddande golvmatta utöver balansbrädan. De skyddar pålitligt parkettgolv eller andra golf från skador. Ett annat alternativ är att använda en balansdyna istället för rullen. Den kombination gör det lättare att fånga upp rörelserna.

Vad är poängen med en balansbräda?

I allt från surfing och snowboard till skidåkning och fotboll till kampsport och klättring: I många sporter är koordination och balans helt nödvändigt för att prestera på en hög nivå. De vanliga övningarna i gymmet eller hemma främjar bara dessa förmågor i begränsad omfattning. En balansbräda fyller detta gap. Det möjliggör flexibel träning när som helst och (nästan) var som helst. Helt oberoende av väder eller årstid. Till skillnad från typiska sommar- eller vintersporter öppnar denna upp möjligheten att hålla sig till en total träning under lågsäsong.

Effektiv träning av kärnmusklerna

En balansbräda har också en träningseffekt för kärnmusklerna. Vare sig det är magmuskler, ryggsträckare eller höftrotationer: För att hålla balansen behöver kroppens hela kärna jobba. Denna träning är effektivare än att göra många crunches och hyperextensions.tc Förutom att balansbrädträning är roligt är det även en otroligt effektiv träningsvariant. I synnerhet svarar de djupt liggande delarna av ryggmusklerna extremt bra på träning på instabila ytor. Detta är ingen överraskning eftersom balansbrädans huvuduppgift är att stabilisera kroppen.

Möjliga övningar på en balansbräda

Balansbrädans har en enkel uppbyggnad men är ett otroligt mångsidigt träningsverktyg som möjliggör en mängd olika övningar. Nybörjare bör ta det försiktigt i början. En vägg i närheten att hålla fast vid är till stor hjälp. Att balansera på brädan har blivit för lätt? Då blir knäböj en större utmaning. Absoluta proffs vågar till och med att prova den enbenta versionen, om de kan behärska den perfekt på fast mark. Brädan kan också användas till exempel för armhävningar eller plankan. I detta fall vilar antingen händerna eller fötterna på den. Men var försiktig: Ta inte tag i brädet med fingrarna - det finns risk för klämning.

Köp balansbrädan på Capital Sports

Om du vill köpa en balansbräda har du kommit rätt hos Capital Sports: Vi har ett stort urval av högkvalitativa modeller. Detta inkluderar brädor med en flerskiktsstruktur av lönnträ i olika former och mönster. Urvalet sträcker sig från klassiska mönster i rent trä till exemplar i form av en surfbräda med coola motiv. En skyddande golvmatta ingår i de kompletta förpackningarna. Upptäck och beställ online nu!

Läs mer

Sidans topp