Innehållsförteckning


Medicinbollen - funktionell fitness i bollform

Medicinbollen är inte bara en klassiker från skolidrotten; den har även upplevt en riktig renässans de senaste åren. Detta kan huvudsakligen tillskrivas de mångsidiga användningsområden som medicinbollen har inom funktionsträning. Robust, dynamisk och flexibel - det är det här som är dragningskraften hos den moderna medicinbollen vid träning, och det är det perfekta komplementet till en skivstång eller kettlebell.

Medicinboll från 2 till 25 kilo - den perfekta vikten till varje övning

Medicinbollen du känner igen från skolan är inte längre den form som dominerar. De som vill köpa en medicinboll idag får en boll mer i storlek med en basketboll eller volleyboll. Moderna medicinbollar är inte bara mycket mer kompakta, utan de är även mycket bättre anpassade för funktionsträning.

Medicinbollövningar inkluderar dynamiska övningar såsom golvkrossare och kast, som kräver slitstarka golv och väggar. Men medicinbollen kan även användas som en traditionell extravikt. Utöver det så gör den runda bollformen att medicinbollsträning inte bara utmanar din styrka, utan även din koordinationsförmåga.

Med hjälp av en medicinboll, blir funktionsträningen en intensiv workout för såväl biceps som balans i lika mått. Plankor eller pushups på bollen (som kan utföras oavsett vikt) eller rotationsövningar är intensiva och kräver att ambitiösa atleter ger sitt allt.

Det optimala materialet, den rätta vikten — att köpa den rätta medicinbollen

En medicinboll av läder (eller konstläder) är absolut inte den enda varianten av detta populära träningsredskap. Oavsett om den är gjord av PVC-plast eller helt i gummi med en viktad kärna, så erbjuder vårt urval av medicinbollar den rätta bollen för alla träningsmänniskor.

Medicinbollar av plast ger den extra fördelen att deras stötabsorbering och studs gör dem till det bästa alternativet för medicinbollsövningar som kräver en något studsig boll. Studior eller motionister med högre målsättningar hittar också en komplett uppsättning medicinbollar i vår butik.
Det stora urvalet av vikter möjliggör den perfekta träningen för alla kroppstyper och alla övningar. Just för att medicinbollar är såpass mångsidiga och dynamiska träningsvikter, är det extra viktigt att alltid arbeta med rätt vikt.

Från sjukgymnastik till styrketräning

Medicinbollar är en oumbärlig del av funktionell fitness-grenen, och berikar vilken fitnesstudio eller vilket kompakt hemmagym som helst.

Tack vare dess speciella egenskaper, form och material, öppnar medicinbollen upp för övningar som annars vore otänkbara med traditionella vikter. Det är just därför bollarna är så populära inom fysioterapi, och varför de används som träningsvikter inom sporter såsom fotboll.

Eftersom kroppen måste aktivera balanssinnet vid varje repetition med bollen, och inte kan förlita sig på en repetitiv rörelsesekvens (som vid redskapsträning), så måste även muskelkoordinationen dra sitt strå till stacken. Detta gör att träning med medicinboll är idealt anpassad för rehabilitering och förebyggande av skador, och den kan även hjälpa till att motverka muskulära obalanser och skapa en mer helhetligt atletisk muskelform.

Dessa fördelar är lika tydliga vid träning med klassiska hantlar som de är på fotbollsplanen, under basketkorgen eller på klätterväggen. Hos en medicinboll hittar sportentusiaster således inte bara en vikt, utan även en möjlighet att träna mer dynamiskt, mer intensivt, och bättre.

Läs mer

Sidans topp