Innehållsförteckning


Kettlebell

Motion är viktigt för att hålla kroppen frisk. Övningar med kettlebells är särskilt effektiva. På tyska kallas det en "Kugelhantel", som kan användas för att träna hemma och inte bara på gymmet.

Träning med kettlebells ökar styrka, stabilitet och hastighet och kan skydda dig mot hälsoproblem som ryggsmärta. Följande stycken redogör för hur effektivt detta kan uppnås, några bra övningar för nybörjare och avancerade användare och vilka fördelar de har.

Kettlebells - perfekt för att träna hela kroppen

Många som vill bli mer vältränade använder kettlebells under sina träningspass som alltid är funktionella. Med bollen, som är platt på botten och har ett handtag, tränas hela kroppen i styrka, uthållighet, koordination, rörlighet, hastighet och kroppskontroll.

Vikterna stimulerar också muskeltillväxt och stabilitet i rygg- och höftområdet. Det kardiovaskulära systemet förbättras också och kaloriförbrukningen är hög. De använder alla muskelgrupper. Av dessa skäl är inget gym vara komplett utan kettlebells. De är mångsidiga och finns både separata eller som kettlebell-set. Handtaget är särskilt lämpligt för snabba och stora antal upprepade övningar.

Träningen erbjuder en mängd olika övningar som:

 • Marklyft
 • Gunga
 • Ryck
 • Press
 • Clean

Antalet olika övningar är nästan obegränsade. Det som är bra med vikterna är att det knappast behövs någon annan utrustning och övningarna kan enkelt utföras hemma.

Att köpa en kettlebell - olika tillgängliga vikter

Hanteln finns i olika viktkategorier, till exempel 8, 12 eller 24 kg, för att beakta dina personliga behov. Ett kettlebell-set innehåller olika vikter från 8 till 32 kg. Vikterna kan tas med när du reser, så att du kan träna när som helst. Med hjälp av lättare hantlar som väger 12 eller 16 kg kan nybörjare först lära sig rätt teknik. De är också bra för att värma upp.

Sportiga kvinnor rekommenderas att välja 8 kg till att börja med. Tunga kettlebells kan användas för att träna specifika muskelgrupper på ett riktat sätt. Om en kettlebell är justerbar möjliggör detta ett varierat och diversifierat träningspass.

Den perfekta kettlebell-träningen

Nybörjare bör först bekanta sig med träningsvikten och träna rätt kroppshållning. Exempel på lämpliga kettlebell-övningar inkluderar marklyft, där vikten lyfts med bara korsryggmusklerna och höfterna medan du håller ryggen rak. Även till synes enkla övningar får hjärtat att pumpa och stimulerar fettförbränning.
Gungan är en typisk övning med vilken kroppen tränas i sin helhet:

 • Placera dina fötter axelbrett isär
 • Placera din kettlebell i mitten bakom dig
 • Huka dig en aning
 • Sträcka bak rumpan och håll ryggen rak
 • Ta tag i din kettlebell mellan dina ben med båda händerna
 • Använd kroppsspänning för att gunga din kettlebell så länge som möjligt. Gunga inte dina armar utan dina höfter

Mer avancerade användare kan också prova enarmad gunga.

Sammanfattning

Träning med hantlar är mycket mer än bara styrketräning. Det kräver uthållighet, koordination, rörlighet, hastighet, flexibilitet och mycket mer. Dessutom är kettlebell-övningar den perfekta träningsformen för hjärt-kärlsystemet.

Med hjälp av olika vikter är träningen lika lämplig för nybörjare som avancerade användare. Om din kettlebell är justerbar tillför den ännu mer mångfald till din träning.

Läs mer

Sidans topp